Rinoplasti yani fonksiyonel estetik burun cerrahisi işlemi, burnun şeklinin ve fonksiyonunun kişinin nefes almasına izin veren yüzü ile uyumlu şekilde düzeltilmesidir.
Rinoplasti Ameliyatında Yapılabilecekler
Bu ameliyat ile burun ile ilgili istenilen her türlü istenmeyen görüntü ortadan kaldırılır. Burun boyutları büyütülebilir veya küçültülebilir, burun üzerindeki kemer (dorsal hump) alınabilir, burun ucu (tipplasti) düzeltilebilir, geniş olan burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arasındaki açı kişinin cinsiyeti ile uyumlu hale getirilerek düşük burun ucu kaldırılabilir. Rinoplasti ameliyatlarında, aynı zamanda burun içinde kişinin sağlıklı nefes almasına engel olan eğrilikler düzeltilerek (nazal septum deviasyonu), burun etlerinde küçültme (konka lateralizasyonu ve radyofrekansı) yapılabilir
Rinoplasti Ameliyatı Gerekliliği
Estetik burun cerrahisi ameliyatları; yüz kemik gelişimi tamamlanmış (tercihen 18 yaş üzeri), yukarıda saydığımız düzeltilebilecek deformitelerden muzdarip olan herkese yapılabilir.
Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Yeni Burun Şekli
Rinoplasti ameliyatlarında amaç; hasta aksini istemedikçe, doğal ve kişinin yüzündeki diğer organlarla uyumlu bir görüntü elde edilmesidir. Önemli olan yapılan işlemler ile burundan nefes alıp vermeyi bozmadan, burnun kendi içinde ve yüzdeki diğer organlarla uyumlu bir görünüm kazandırmaktır.
Genel Anestezi Şart mıdır?
Estetik burun cerrahisi ameliyatı genel anestezi altında uygulanabilir. Genel anesteziden sonra anestezi uzmanının izni ile birlikte hasta dilerse ameliyattan 3-4 saat sonra evine gidebilecek duruma gelir.
Rinoplasti Ameliyat Sonrası Hastanede Kalınır mı?
Genel anestezi uygulanmış hastalarda ameliyat sonrası bir gece hastanede kalmak önerilmektedir fakat ameliyatın saati, uygulanan işlemin süresi göz önünde bulundurularak aynı gün akşam taburcu da olabilir.
Ameliyat Sonrası
Anestezi etkisi geçtikten sonra ilk gün yüzün tümü şiş hissedilir. Burunda ağrı ve zonklama olabilir buna baş ağrısı eşlik edebilir. Hastanedeki ilk gün medikal ekip size uygun tedavileri uygulayacaktır, taburcu olurken doktorunuz size gerekli zamanlarda almak üzere ilaç reçete edecektir. Anestezi etkisi geçtikten 4 saat sonra sulu gıda alımı gerçekleşebilir. Ameliyat ertesi günü göz kapaklarında morarma ve şişlikler başlar ancak bu durum takip eden günlerde hızlı bir şekilde düzelir. Uygulanan soğuk tampon şişliği bir nebze azaltır ve daha iyi hissetmeye yardımcı olur. Yine ilk gün baş hafif yukarıda olacak şekilde yatay pozisyonda yatakta geçirilmesi faydalı olacaktır. Rinoplasti ameliyat akşamında genel ihtiyaçları gidermek için yürüyebilecek durumda olunur. Ameliyat doktor tarafından tamamlandıktan sonra burun içine silikon, nefes almaya izin veren tamponlar yerleştirilir. Tamponlar daha sonra doktor tarafından çıkartılır, alınması ağrılı değildir. Ameliyat sürecinde burun üstüne alçı atel uygulanır ve bu atel 6.gün yine doktor tarafından değiştirilir. Alçı atel, 12. günde artık tamamen çıkarılır. Hastanın göz kapakları ve çevresinde 7-10 gün boyunca morluk oluşabilir, fakat ilk 24 saat buz uygulamak ve morluk azaltıcı kremler bu morlukların miktarını azaltır. Burun sırtında ise 15-20 gün veya daha uzun kalabilen şişlikler olabilir. Bu dönemde gözlük takılması önerilmez. Burun sırtının özellikle yaz aylarında güneşten korunması önerilir. Burnun son şekli vücudunun iyileşme hızına bağlı olarak 3-6 ay içinde ortaya çıkar.
Ameliyat Komplikasyonları
Estetik burun ameliyatı sonrası da diğer her ameliyatta karşılaşılabilen; ameliyat sonrası enfeksiyon, geçici burun kanaması veya vücudun anesteziye gösterdiği reaksiyon gibi komplikasyonlar ile karşılaşmak mümkündür. Bu tarz olasılıkların oluşumunu ameliyat ekibi ile işbirliği yaparak ve ekibin ameliyat öncesi ve sonrası için verdiği tavsiyelere uyarak azaltabilirsiniz. Ameliyat sonrası sızıntı şeklinde kanamalar görülebilir, bunlar bir iki gün içinde tamamen duracaktır. Açık estetik burun cerrahisinde burun ucundaki kesi yeri çok ince bir iz bırakarak iyileşir. Dikkatli bakmayan gözler tarafından görülmez.
Revizyon Rinoplasti
Ameliyat sonrasında çok düşük oranda oluşabilen küçük bir deformiteyi (istenilmeyen kalıcı şişlikler gibi) düzeltmek için ikincil (seconder) bir işlem, yani ameliyat gerekebilir. Buna karar vermek için altı aylık bir takip sürecinin geçmesi gerekir.
Revizyon burun ameliyatlarında daha önce yapılan ameliyatın boyutuna göre; küçük bir müdahale yeterli olabilirken, kulak veya kaburgadan kıkırdak alınmasını gerektiren işlem ihtiyacı olabilir.
Bu konuda doktorumuz ön görüşmede hem burun içini hem dışını muayene ederek karar verir aynı zamanda daha önceki ameliyatla ilgili bilgilere ve burun tomografisine ihtiyaç duyabilir.
Revizyon burun ameliyatlarında ameliyat öncesi görüşmede bütün ayrıntılar hastaya anlatılarak, işbirliği içinde bir planlama yapılması gerekir.
Ameliyat Öncesi Öneriler
Diğer her ameliyatta olduğu gibi ameliyat öncesi kullanılan her türlü ilaç ve var olan alerji bildirilerek bunlarla ilgili uygun yönetim sağlanmalıdır. Eğer sigara içiliyorsa en az 1 hafta öncesinden azaltılması hatta tamamen bırakılması, burunda tampon olduğu süre içinde içilmemesi önerilir. Ameliyattan bir hafta önce kan sulandırıcı ilaç (aspirin ve NSAİ ilaçlar, c vitamini) bırakılmalıdır. Yeşil çay, kiraz, greyfurt gibi ameliyat sırasında kullanılan ilaçların etkinliklerini azaltabilecek ve kanamaya meyili artırabilecek ilaçların bırakılması gerekir.
Ameliyat öncesi dudak veya burun gibi yüz bölgesinde uçuk çıkması ameliyat olmasına engeldir. Böyle bir durum olursa mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz.
Grip, nezle vb enfeksiyöz hastalıklar anestezi alınmasına engel teşkil eder bu nedenle kararlaştırılan ameliyat tarihinden önce risk oluştuğunda doktorunuzla iletişim halinde olarak ilaç alınması veya koruyucu ek önlemler alınması planlanmalıdır.
Rinoplasti Sonrası Çalışma
Önemli şişlik ve morluklar genellikle bir hafta gibi süre içinde kaybolur. Takılan Atel, 12. günde tamamen çıkarılır. Ameliyat sonrası hasta 10-14 gün içinde okuluna veya, işine geri dönebilecek hale gelir. Tamamen normal hayata dönüş birkaç hafta sonra olabilir. Spor aktivitelere dönüş konusunda doktorunuz ile görüşülmesi öngörülür.
Ameliyattan Sonra Korunma
Ameliyat sonrası dokuların iyileşme sürecinde en az bir ay kadar çarpmalara ve sürtünmelere karşı korunması tavsiye ederiz. Kan basıncını arttıran spor aktivitelerinden iki hafta uzak durulması tavsiye edilir. Burunda oluşabilecek güneş yanığından 8 hafta sakınılmalı uygun güneş kremi ve gerekirse şapka kullanımı ile burun bölgesi güneş maruziyetinden korunmalıdır.
Gözlük kullanımı bir ay boyunca yasaktır. Kemik iyileşmesine göre 3 aya kadar uzayabilir bu süre bu nedenle görme bozukluğu nedeniyle gözlük kullanan hastaların kontakt lens kullanmaları uygun olacaktır. Fakat bu konuda ameliyat ekibine mutlaka bilgi verilmelidir.
Kapalı (İzsiz) Rinoplasti
Kapalı burun ameliyatında, burun şeklini vermek için bütün kesiler burun deliklerinin içinden yapılır. Bu sayede burun ucunda açık teknik rinoplastide olduğu gibi dikiş izi oluşmaz. Kapalı teknik rinoplastide de genel anestezi tercih edilir. Ameliyat yaklaşık olarak 1,5-2 saat arasında sürer.
Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi bir gecedir. Açık ameliyata benzer şekilde kapalı ameliyattan sonra burun üzerine konan, burun şeklini alan alçı yedinci-sekizinci günde çıkartılır. Burnun içine konulan silikon yaprak şeklinde tamponlar alçı ile birlikte çıkarılır. Genel olarak hastanın yaşı, deri durumu, sağlık koşulları, sigara içip içmemesi iyileşme sürecini etkiler. Tüm koşullar normal seyrettiğinde hasta 12.-13. günde normal yaşantıya dönüş sağlanır. Tam iyileşme ve burnun şeklini alma süreci 6 aydır.